In de schijnwerpers: Esther en Jacqueline

Gek genoeg hadden we ook profijt van het coronavirus!

De stichting Sintvoorieder1 valt en staat met de inzet van vrijwilligers, donateurs, samenwerkingspartners en zakelijke vrienden. Zonder hen bestaat er simpelweg geen Sintvoorieder1. Al deze mensen verdienen het om in de schijnwerpers te staan, maar deze maand zet ik Esther Blom en Jacqueline van Halem in het licht. Esther is de oprichter en voorzitter van de stichting en Jacqueline is al 10 jaar bestuurslid. Ik ben benieuwd hoe zij terugkijken op het afgelopen ‘sint-in-coronatijd’ jaar en wat hun wensen zijn voor het spiksplinternieuwe jaar 2021.  

SINTERKLAAS 2020
Esther: ‘Ik beschouw 2020 als een fantastisch jaar. Er was een grote saamhorigheid en goede sfeer onderling. Ondanks de coronamaatregelen zat iedereen goed in zijn vel. Ik denk dat we nog nooit zo’n gezellig jaar hebben gehad! We zijn dit keer wel eerder gestart met inpakken en hebben ook meer inpakdagen ingepland dan anders. Natuurlijk zullen er achteraf zaken voor verbetering vatbaar zijn, maar die komen nu niet als eerste bij me naar boven’. 
Jacqueline: ‘Het was absoluut een bijzonder jaar. Succesvol als het gaat om onze missie, maar het was inderdaad ook een jaar zonder wrijving. Dat laatste vind ik iets om heel trots op te zijn, want in deze coronatijd had dit ook zomaar anders kunnen uitpakken. Alles is heel soepel gelopen. Deels komt dat natuurlijk ook omdat we steeds beter op elkaar ingespeeld raken en elk jaar voeren we weer veranderingen door om alles een volgende keer nóg beter te laten verlopen. De komst van de projectleiders in 2019 is echt een schot in de roos geweest. Ik heb het gevoel dat iedereen op z’n plek zit en doet waar hij/zij goed in is en energie van krijgt’.

UITDAGINGEN
Jacqueline: ‘Onze grootste uitdaging was ons pakhuis, dat bleek veel te klein! We hebben het in 2020 goed kunnen oplossen met een extra tijdelijke locatie voor de opslag van de cadeaupakketten, maar dit jaar moeten we echt verhuizen naar een groter pand. Je wilt niet alles 10 keer in je handen hebben en steeds opnieuw verplaatsen voordat het uitgereden wordt. UPS was echt onze redder in nood! Ik vond het ook een extra belasting om het pakhuis coronaproof te maken én te houden. Gelukkig is het allemaal goed gegaan en heeft iedereen veilig en fijn kunnen werken’.
Esther: ‘Achteraf gezien is de verhuizing naar ons huidige pakhuis niet verstandig geweest vanwege de beschikbare ruimte. Aan de andere kant hadden we natuurlijk nooit kunnen vermoeden dat het coronavirus zou uitbreken. Toen we erin trokken leek de ruimte groot genoeg. Weet je, ik zie hier ook echt wel de voordelen van. We hebben dit pakhuis zo leuk en prettig werkbaar ingericht dat we dit zeker gaan kopiëren naar onze volgende locatie’.

GELUK BIJ EEN ONGELUK
Esther: ‘Gek genoeg hadden we ook profijt van het coronavirus. Mensen hadden meer tijd dan anders om te helpen en waren blij om even weg te zijn van huis. We hebben er ook alles aan gedaan om van het pakhuis een veilige omgeving te maken, zodat iedereen zonder schroom kon komen helpen. Natuurlijk zijn er ook vrijwilligers niet komen helpen vanwege de angst voor besmetting. Allemaal heel logisch. We prijzen ons wel gelukkig dat Nederland vanaf de zomer tot aan 5 december niet in lockdown was. Anders was het natuurlijk een heel ander verhaal geworden’.
Jacqueline: ‘We hebben afgelopen seizoen voor het eerst ervaren dat succes ook tegen je kan werken, want uiteindelijk werden de cadeaupakketten zo groot dat ik het logistieke plan behoorlijk moest bijstellen. Ik dacht dat ik met een marge van + 25% wel uit zou komen, maar ik moest uiteindelijk ons volume verdubbelen!’
 
MAGISCHE GRENS
Esther: ‘Half november werd het ons duidelijk dat we in 2020 de magische grens van 10.000 cadeaupakketten zouden overschrijden. Dat was nooit een doel op zich. We willen elk jaar zoveel mogelijk kinderen die opgroeien in moeilijke omstandigheden blij maken met een sinterklaascadeau.  Dat is wat ons drijft’.
Jacqueline: ‘Het is natuurlijk fantastisch dat we dit jaar meer dan 12.500 cadeaupakketten uitgeleverd hebben, maar hoe verdrietig is het dat er in ons land steeds meer kinderen in moeilijke omstandigheden opgroeien. Daarin is de corona-uitbraak natuurlijk ook niet helpend’.
 
WARM HART
Esther: ‘We hebben echt gemerkt dat het bedrijfsleven in 2020 extra aan ons gedoneerd heeft. Dat komt deels omdat we als stichting steeds bekender worden, maar de uitbraak van corona en de bijbehorende maatregelen waren hierin ook helpend. We ontvingen daardoor meer samples dan anders en meerdere bedrijven kozen ervoor om het beschikbare budget van hun geannuleerde sinterklaasfeest te doneren’.
Jacqueline: ‘Het is zó fijn om te merken dat veel mensen en bedrijven de stichting een warm hart toedragen. Dit jaar hadden we een fantastische samenwerking met UPS. Zij hebben ons zo goed uit de brand geholpen met de logistieke uitdagingen en het uitrijden van alle cadeaupakketten. De chauffeurs van UPS vond het zelf ook leuk om mee te denken en hebben ons geleerd om het logistieke proces nóg beter in te richten’.
 
APETROTS
Esther: ‘Ik ben trots op alles en iedereen! Het afgelopen seizoen heeft goed duidelijk gemaakt wat we met elkaar kunnen bereiken als we meer vrijwilligers, meer donaties en goede zakelijke samenwerkingen hebben zoals met UPS. Dan ben je dus in staat om meer dan 12.500 cadeaupakketten uit te rijden in de week van december’.
Jacqueline: ‘We hebben het maar mooi weer gedaan met elkaar! Alles was ook weer zo prachtig ingepakt. Dat we alles nog steeds handmatig inpakken, dat maakt me altijd zo trots’.
 
DROMEN
Esther: ‘Of ik nog wensen heb voor 2021? Natuurlijk! Chocoladeletters van Tony Chocolonely is een grote wens en het zou echt fantastisch zijn als we in de toekomst onze cadeaupakketten kunnen verpakken in dozen. Het liefst natuurlijk bedrukt in onze huisstijl! Dat zou heel veel betekenen voor ons logistieke proces. Mijn allergrootste wens is natuurlijk dat we ooit voor heel Nederland de stichting zijn die zorgen voor sinterklaascadeautjes voor kinderen die opgroeien in moeilijke omstandigheden. 
Jacqueline: ‘Ik hoop dat we dit jaar weer kunnen rekenen op UPS en ik ga in 2021 het netwerk in Rotterdam verder uitbouwen. Dat stond al op de planning voor 2020, maar door corona is dat niet gelukt. Het lijkt me geweldig als we mensen aan ons kunnen binden die in Rotterdam een goed netwerk hebben bij de gemeente, in het bedrijfsleven of vanuit een andere rol/instelling met ons willen samenwerken. Radio Rijnmond staat natuurlijk ook op mijn wensenlijstje, want acties met radiostations werken altijd zo goed!’

DIKKE PLUIM
Esther: ‘Sintvoorieder1 heeft gelukkig een groot aantal vrijwilligers waarop we altijd kunnen rekenen. We noemen hen ons kernteam. Ze zetten zich met hart en ziel in voor de stichting, ieder in hun eigen rol en/of specialiteit. Een levensgroot ‘dank je wel’ gaat daarom naar hen’. 
Jacqueline: ‘UPS verdient een extra ‘dank je wel’, want zij hebben me een hoop grijze haren bespaard en uiteraard verdienen alle gemeentes, intermediairs en samenwerkingspartners een dikke pluim. Zij hebben tenslotte 12.500 aanvragen ingediend bij ons en met elkaar hebben we 12.500 kinderen blij gemaakt. Wat ik ook zo geweldig vond, was de creativiteit van sommige gemeenten. De gemeente Leidschendam-Voorburg heeft er vorig jaar voor gekozen om de pakketten samen met de wijkagent persoonlijk rond te brengen. Ik hoop dat dit soort initiatieven ook blijven bestaan als het coronavirus naar ons collectief geheugen is verbannen.’ 
Esther: ‘En een extra ‘dank je wel’ naar Netapp!’

Oproep!

In 2021 wil de stichting uiteraard het record aantal cadeaupakketten van 2020 verbreken. Zoals uitgelegd is ons pakhuis aan de Dokter van der Stamstraat 4 in Leidschendam écht te klein voor deze ambitie. We zijn daarom dringend op zoek naar een nieuw pakhuis van minimaal 800 m2, zodat er alle ruimte is om de cadeaupakketten samen te stellen, in te pakken én op te slaan. Heb jij de gouden tip voor ons? Laat het ons weten via info@sintvoorieder1.nl