Als vrijwilliger draag je bij aan een Sinterklaasfeest voor iedereen

In de schijnwerpers

Onze stichting valt en staat met de inzet van vrijwilligers, donateurs, samenwerkingspartners en zakelijke vrienden. Zonder hen bestaat er simpelweg geen Sintvoorieder1. We zijn apetrots op alle mensen die zich, ieder op hun eigen manier, belangeloos inzetten voor onze stichting. Zij verdienen het allemaal om in de schijnwerpers te staan! Hieronder kun je hun verhalen lezen. Elk verhaal is uniek, maar met een duidelijke gemene deler: Being kind is cool!  

Door Sandra de Snoo, verhalenjager.

Gek genoeg hadden we ook profijt van het coronavirus!

De stichting Sintvoorieder1 valt en staat met de inzet van vrijwilligers, donateurs, samenwerkingspartners en zakelijke vrienden. Zonder hen bestaat er simpelweg geen Sintvoorieder1. Al deze mensen verdienen het om in de schijnwerpers te staan, maar deze maand zet ik Esther Blom en Jacqueline van Halem in het licht. Esther is de oprichter en voorzitter van de stichting en Jacqueline is al 10 jaar bestuurslid. Ik ben benieuwd hoe zij terugkijken op het afgelopen ‘sint-in-coronatijd’ jaar en wat hun wensen zijn voor het spiksplinternieuwe jaar 2021.  

Esther Blom 

Jacqueline v. Halem

SINTERKLAAS 2020
Esther: ‘Ik beschouw 2020 als een fantastisch jaar. Er was een grote saamhorigheid en goede sfeer onderling. Ondanks de coronamaatregelen zat iedereen goed in zijn vel. Ik denk dat we nog nooit zo’n gezellig jaar hebben gehad! We zijn dit keer wel eerder gestart met inpakken en hebben ook meer inpakdagen ingepland dan anders. Natuurlijk zullen er achteraf zaken voor verbetering vatbaar zijn, maar die komen nu niet als eerste bij me naar boven’. 
Jacqueline: ‘Het was absoluut een bijzonder jaar. Succesvol als het gaat om onze missie, maar het was inderdaad ook een jaar zonder wrijving. Dat laatste vind ik iets om heel trots op te zijn, want in deze coronatijd had dit ook zomaar anders kunnen uitpakken. Alles is heel soepel gelopen. Deels komt dat natuurlijk ook omdat we steeds beter op elkaar ingespeeld raken en elk jaar voeren we weer veranderingen door om alles een volgende keer nóg beter te laten verlopen. De komst van de projectleiders in 2019 is echt een schot in de roos geweest. Ik heb het gevoel dat iedereen op z’n plek zit en doet waar hij/zij goed in is en energie van krijgt’.

Het lijkt wel alsof de cadeaus elk jaar groter worden!

Vlak voor de verjaardag van Sinterklaas spreek ik Ceviera Mohamedjoesoef. Zij werkt via Xtra Welzijn bij School Maatschappelijk Werk, één van de vaste intermediairs van de stichting Sintvoorieder1. Xtra Welzijn zet zich in voor een inclusieve samenleving waarin iedereen meetelt en mee kan doen. Dit prachtige gedachtegoed dragen Ceviera en haar collega’s uit op de Haagse scholen en daar wil ik graag meer van weten.

Ceviera vertel eens, wat doet School Maatschappelijk werk?
“School Maatschappelijk Werk (SMW) is een maatschappelijk werker die inpandig werkt in de scholen. Je werkt als School Maatschappelijk Werker (SMW’er) op verschillende scholen en je komt daardoor met heel veel gezinnen in aanraking. Als SMW’er moet je goede kennis hebben van de sociale kaart in jouw regio, daarin is alle informatie van formele en informele organisaties en activiteiten rond kinderen, zorg en welzijn enz. samengebracht.

Ik werk in het preventieve kader en dat wil zeggen dat ik het 1e aanspreekpunt ben voor een school als er problemen worden gesignaleerd bij een kind/gezin. Dit kan van alles zijn. Denk aan pesten of een kind dat met buikpijn naar school gaat vanwege een toets, maar ook wanneer het thuis even niet lekker loopt. Het hoeft niet meteen heel zwaar te zijn. Ik werk nauw samen met een intern begeleider en als er een traject uit voortkomt, dan pak ik dat op. SMW is een partner binnen de school. We voeren 5 tot 10 gesprekken met het kind en/of de ouders. Stel dat gedurende het traject blijkt dat er meer nodig is binnen het gezin of het probleem is te complex voor SMW, dan verwijzen we door. Elk gezin heeft zo zijn eigen problematiek. Het is heel divers en altijd maatwerk”.

Samen iets moois creëren: daar word je vrolijk van!

Midden in de 2e piek van het coronavirus spreek ik Bilal Sahin en Floor Bogman allebei telefonisch. Heel veilig en verantwoord, maar wel jammer. Bilal is coördinator bij Vadercentrum Adam in het Haagse Laakkwartier en Floor is ambassadeur en oud-bestuurslid van de Stichting Sintvoorieder1 en een vaste vrijwilliger in het Vadercentrum. Ze hebben allebei een groot hart voor mensen die, om wat voor reden dan ook, extra hulp kunnen gebruiken. Daarom had ik ze graag persoonlijk ontmoet.

Bilal, coördinator Vadercentrum

Floor, ambassadeur Sintvoorider1

Bilal Sahin is coördinator bij Vadercentrum ADAM in het Haagse Laakkwartier. Het Vadercentrum bestaat 20 jaar en is bedoeld om mannen in achterstandssituaties de kans te bieden om zich verder te ontwikkelen. Door het volgen van een internetcursus, taalonderwijs of een debat over opvoeding kunnen zij hun maatschappelijke positie versterken. Onder het Vadercentrum vallen ook initiatieven als de Weggeefwinkel, Repair Café, Klusteam “Mooi Laak” en het buurtvaderproject “Al Wasl”.
Floor Bogman is freelance loopbaancoach en trainer en daarnaast is ze vanaf het eerste uur vrijwilliger bij de stichting Sintvoorieder1 en bij het Vadercentrum Adam. Ze heeft een zwak voor mensen met een kwetsbare positie in de maatschappij en daar zet zij zich in haar vrije tijd voor in. Floor doet dit vanuit oprechte interesse, zonder oordeel en met heel veel inzet.  

Sorteren totdat je handen er zwart van zien!

Moeder Marije Valk (51) en dochter Marlene (24) zijn sinds 6 en 5 jaar vrijwilliger bij de stichting Sintvoorieder1. Vanaf dag 1 werken ze samen op de sorteerafdeling. Ze zijn allebei coördinator inzameling en sortering cadeaus. Marlene heeft zich daarnaast ontpopt als grafisch vormgever. Ze heeft aan een half woord genoeg en maakt de mooiste illustraties en filmpjes voor de stichting. Samen vertellen ze wat hun werk inhoudt en waarom ze dit met zoveel inzet en plezier doen.

Marije

Marlene

Ik spreek de dames in het pakhuis van de stichting. Zelf heb ik een paar uur staan inpakken en geniet nog na van alle leuke cadeaus die ik voorbij heb zien komen. Je zou zo weer in Sinterklaas gaan geloven! Ik moet Marije en Marlene wegrukken van hun werk. In één oogopslag zie ik dat dit een walhalla is voor kinderen. Overal waar ik kijk staat er speelgoed! Met een kop koffie en thee zoeken we de bank op in de zithoek. Dames, vertel eens … Hoe zijn jullie terechtgekomen bij Sintvoorieder1?

Marije: “Jacqueline (van Halem, bestuurslid & coördinator Regio Rotterdam) is mijn buurvrouw en zes jaar geleden vroeg ze me om een keer langs te komen in de toenmalige loods van de ‘Sint’. Ze vroeg me waar ik mee wilde helpen. Ik ben geen goede inpakker dus ik zei dat ik de gedoneerde cadeaus wel wilde uitzoeken. Er stond een berg op me te wachten om te sorteren op bruikbaarheid. Daar ben ik toen aan begonnen en dat paste wel goed bij me. Ongelofelijk wat ik allemaal aantrof! Een bonte berg van hele vieze onbruikbare dingen, spiksplinternieuwe cadeaus en alles wat je ertussen kunt bedenken. Van incomplete puzzels tot speelgoed wat verroest is of allesbehalve van deze tijd. Zo ben ik er langzaam ingerold. Na een jaar kwam Marlene me op de zaterdagen helpen”.
Marlene: “We hebben dit werk altijd met meerdere mensen gedaan, maar nu door de uitbraak van het coronavirus hebben een aantal sorteerders zich afgemeld. We zijn nu nog met z’n drietjes over, mijn moeder, Birgit en ik. De harde kern ”